August 8, 2018 albert 0Comment

Facand alegeri…

De-a lungul timpului intrunim activitati ce ne deruleaza viata, zi de zi, minut de minut.  Totul se bazeaza pe alegeri si decizii ce ne definesc ca oameni, caracter, etc. Privind din aceasta perspectiva, putem sa observam ca oamenii fac multe greseli sau iau decizii gresite fara sa isi poate explica mai tarziu de ce au facut asta.

Cand suntem obsedati de un anumit rezultat ne cream un stres iluzoriu, ceea ce numim de obicei “a ne face griji”. O descriere corecta a acestei stari ar fi ca ne folosim mintea pentru a ne imagina un rezultat negativ pe care nu ni-l dorim, insa care ne preocupa mintea. Atunci lucrurile incep sa mearga in directia gresita cand ne lasam convinsi de ideea limitata ca nu avem decat doua posibilitati, ori gresim ori reusim. Aceasta dualitate genereaza o stare de grija si de stres, in care apar probleme cu finaluri dintre cele mai nefericite.

Acesta este nivelul constientizarii limitate, sau stadiul in care mintea doar reactioneaza. Toate deciziile “proaste” sunt cele luate la nivelul de constientizare limitata. Acest tip de constientizare ne transforma in victime ale mintii reactive. Emotiile umane precum frica, grija si sentimentul de neputinta ajunga sa fie fortele care ne indeamna sa luam decizii.

Mai jos gasiti cateva experimente ce arata de ce oamenii iau astfel de decizii.

 

Multumirea Maselor

Etimologia cuvantului normal isi ara radacina in cuvantul, norma, fiind usor de inteles de ce oamenii se bazeaza pe norme pentru a fi normali.

Psiholohul Asch a ajuns la niste anotari in urma unor momente de gandire asupra creierului uman. Putem sa ajungem sa credem ca 2 plus 2 fac 5, daca asa crede toata lumea. Doar pentru ca majoritatea oamenilor o fac, ajungem sa purtam haine care nu ne plac, iar exemplele sunt multe, din orice domeniu.

Efectul consensului fals

Credem ca suntem experti in a-i judeca pe restul sau pe noi insine, insa sunt cateva consecinte nescrise ale acestor lucruri.

Oamenii care cred ca au mereu dreptate, s-a demonstrat ca au cu adevarat o problema. Cand ai o parere si esti sustinut de cei din jur, crezi ca detii adevarul absolut.

Unele experimente au aratat ca oamenii tind sa mearga pe un drum gresit, doar fiindca o idee a lor ambigua a fost sustinuta de cei din jur.

Efectul Global

John Keats spunea prin singura poezie pe care am citit-o scris de el cum ca: Adevarul este adevarata frumusete a vietii si din acest motiv multi oameni l-au urmat. Cand in fata noastra este frumosul, este imposibil sa nu il urmam, deoarece vedem persoanele frumoase ca fiind placute, prietenoase, inteligente.

Din nefericire, sunt vizibile aceste efecte in zilele noastre, oamenii apreciind mai mult persoanele cu trasaturi fizice frumoase decat pe cei care nu sunt placuti din punct de vedere fizic, dar au un suflet bun.

Una dintre cele mai mari greseli pe care le putem face este sa judecam pe cineva de la prima intalnire.

Dezacordul Cognitiv

Orice om isi desfasoara activitatie in baza sentimentelor, credintei si a valorilor. Acestea ne motiveaza sa facem lucrurile intr-o maniera buna.

Dr. Leon Festinger  relateaza intr-una din lucrarile sale,  cum se formeaza un dezacord cognitiv, acesta  fiind un dezechilibru intre ceea ce facem si ceea ce credem.

De cate ori avem de facut ceva care nu ne este pe plac, mintea noastra percepe aceasta actiune ca fiind buna, ajungand in acest fel sa ne mintim pe noi, pentru a face lucrurile pe placul altei persoane. Lucru care este o mare greseala.

Efectul Martorului

Cea mai gresita decizie pe care o putem lua este sa asistam la propria noastra distrugere, ramanand de multe ori martori in multe situatii, fara a interveni. De cele mai multe ori ajungem sa regretam acest lucru.

S-a demonstrat ca atunci cand un om este singur are tendinta de a reactiona imediat cand cineva este in pericol, comparativ cand sunt mai multi oameni si nimeni nu reactioneaza , fiecare crezand ca celalalt va reactiona.

Cred ca trebuie sa tinem cont de niste factori  pentru a remedia o posibila traiectorie gresita in alegerile facute.

Analizeaza-ti starea de constientizare, gaseste punctul slab din fiecare situatie, gandeste de la nivelul la care cauti solutii.

@Ted.com @https://www.britannica.com/topic/American-Psychological-Association  @viataverdeviu.ro @mindbodygreen.com

 

Screen Shot 2017 06 22 at 10.20.47 PM 1024x194 - #decizii

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *